петак, 27. јун 2014.

Војвода Божидар Ћосовић - Божа Јаворац


Легендарни четнички војвода Божидар Ћосовић, познатији као Божа Јаворац, (1916.-1943. године), био је четнички војвода ивањичког, ужичког и нововарошког краја, и храбри српски борац против комуниста и  ханџареваца. Муслиманско освајање ових крајева спречено захваљујући војводи Ћосовићу. Муслиманска милиција је неколико пута у току 1941. и 1942. године прелазила планину Јавор, и некадашњу српско-турску границу, пљачкала подјаворска села, чинећи при том бројне ратне злочине, пљачкајући и палећи куће, силујући жене, и одводећи и жене и децу у робље, а старце убијајући. У једној од тих акција, дошли су у село Бела Црква, 12 км од Ивањице, и на Божић 1942. године, упали у сеоску Цркву, убили сеоског свештеника усред Свете Литургије, као и велики број верног народа, међу којима су биле и две рођене сестре Боже Јаворског. Убрзо је уследила освета. Двојица четничких војвода, Пећанчев, Божа Јаворски и Вук Калаитовић (легализован код Недића), предузимају низ осветничких акција, и за две ноћи спаљују 36 муслиманских села, а на крају, најекстремније муслиманско село у Рашкој области, Кладницу, које се налази испод планине Јавор, на путу Сјеница-Ивањица. Ту је разбијена главна посада ханџар милиције, а њихов вођа Хасан Звиздић се у задњем моменту спасио и побегао. Од тада, муслимани никада више нису смели да пређу планину Јавор, а народ овог дела Западне Србије је сачуван од покоља. Такође, учествовао је и са својим одредима у сламању тзв. Ужичке републике, и разбијању главнине партизанских снага.

Међутим, његова заштита српског народа се изгледа није свидела појединим Дражиним саветницима, и "Србима" муслиманске вере у Дражином штабу. Од стране неколико Дражиних гибаничарских јајара је зверски убијен испод планине Голије 1943. године. И поред свих клевета на његов рачун народ ивањичког и нововарошког, као и ужичког краја је сачувао у дубини своје душе сећање на овог великог див-јунака, а легенда о њему и данас живи у Западној Србији. Нека му је вечна слава!


6 коментара:

  1. Ubijen je u Brekovu, opština Arilje.Odselki mu glavu četnici vojvode Rakovica. Sahranjen bez glave. Zarobljen na prevaru i vezan lancima savladao stražu i skočio kroz prozor.Za njime pucali ali ga nisu pogodili.Pricalo se da ga nije hteo metak. Kada je preskakao ogradu zapeo lanac i tu su mu odrekli glavu. Slava vojvodi.

    ОдговориИзбриши
  2. Ипак су га погодили рафалом у леђа. Тачније, погодио га је капетан Топаловић.
    Миодраг Козодеровић, рањеном му је одсекао главу.
    Последње речи Божа Јаворца биле су : ;Ја теби Топаловићу спасих живот, а ти мене уби".

    Слава Војводи.

    ОдговориИзбриши
  3. Sam protiv svih!
    Legendarni četnički vojvoda.

    ОдговориИзбриши